Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
1950 EUR
Begin
Kan jij je de spectaculairste lichtshow die je ooit gezien hebt meteen voor de geest halen? Dan schuilt er wellicht een lichttechnicus in jou.
 
Waar belichting voor de meeste mensen niet meer dan een detail is, besef jij dat dit elke voorstelling naar een hoger niveau kan tillen. Als lichttechnicus ben je dan ook een belangrijke schakel om het publiek een totaalervaring te bieden. Je plaatst het belichtingsmateriaal van voorstellingen of opnames, je programmeert de belichting en je stelt ze af volgens de veiligheidsreglementen en de productievereisten.
 
Via individuele begeleiding schoolt de opleiding lichttechnicus je om tot een vakbekwaam technicus die lichtinstallaties kan inschatten, voorbereiden, tekenen, bouwen en bedienen.
 
Tot slot kan je na deze opleiding ook de wens van de klant creatief vertalen in een concept of een plan voor een bepaalde audiovisuele productie.

Prijs

€ 1950 (inclusief BTW)

Mogelijk om in schijven te betalen

Waar en wanneer

De lessen gaan door op volgende locatie: Hogekouter 1, 9100 Sint-Niklaas

De cursist volgt één lesmoment per week. De mogelijke lesmomenten voor schooljaar 2024-2025 zijn dinsdag namiddag en dit van 13.30u tot 17.00u of dinsdag avond van 18.30u tot 22.00u. De cursus start op dinsdag 24 september 2024.

Je volgt les in een professioneel uitgeruste klank- en lichtstudio met computerlab.

Programma

  • Intake gesprek
  • Module Lichttechnieken inclusief basisvaardigheden (Elektriciteit, Rigging, Veiligheid, IT-netwerken, communicatiesystemen en Foutopsporing) en Toegepaste bedrijfsvoering
  • Module Werkplekleren (externe stages)
  • Eindproef (theorie en praktijkexamen, inclusief eindwerkverdediging)

Naast het hoofdvak licht komen ook onderwerpen als toegepaste elektriciteit, veiligheid, rigging en bedrijfsvoering aan bod. Dit alles aan de hand van theorie- en praktijklessen.

Na deze cursus ben je klaar om zelfstandig kleine en middelgrote lichtproducties voor te bereiden en uit te voeren. Het geeft je ook de mogelijkheid om in een team mee te werken aan grotere audiovisuele producties.

Een greep uit de onderwerpen:

  • Rigging, elektriciteit, veiligheid en toegepaste bedrijfsvoering
  • Licht: kleuren en temperaturen, soorten spots, lichtstuurtafels, plannen tekenen, DMX, programmeren en patchen ..
  • Communicatiemiddelen, IT-netwerken en foutopsporing

Er zijn ook stages (werkplekleren) gekoppeld aan de opleiding. Je krijgt daarmee de kans om stage te lopen bij professionele bedrijven uit de audiovisuele sector. Zo leer je mee te draaien in bestaande producties, extra materiaal kennen en bouw je je eigen netwerk meteen uit.

Zowel wie zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van de belichting, als wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen, zit er op zijn plaats. Het is dé aanzet om het in de sector waar te maken.

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Vanaf 18 jaar

Materiaal en extra kosten

Ben je zelfstandige of ondernemer dan kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Werknemers kunnen gebruik maken van 
opleidingscheques.

Leer- en oefenmateriaal wordt ter beschikking gesteld.

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.

Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap bij een erkend Syntra slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma’s zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Inschrijven

Je kan je voor deze cursus inschrijven via de Syntra Midden-Vlaanderen website. Klik hier op de paarse knop “Inschrijven” om rechtstreeks naar de juiste Syntra-pagina omgeleid te worden.